سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور عهدهدار وظایف حاکمیتی در حوزه تهیه اطلاعات پایه زمینشناسی و اکتشافی کشور است و برای اجرایی کردن این مسوولیت و تولید اطلاعات پایه، وجود منابع پایدار و قابل اتکا، حیاتی و ضروری است. اجرای طرح تحول، در قالب توافقنامه سهجانبه حوزه معدن با حضور سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی، ایمیدرو و معاونت معادن و فرآوری مواد منجر به تعریف و انجام پروژههایی اجرایی در استانهایی چون: کردستان، آذربایجانغربی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، اصفهان، یزد، استان های قم- مرکزی (پروژه مورد نظر) و سایر استانهای کشور گردید که راهنمای پهنه های الویت دار در (شکل 1) آورده شده است.
شکل1- محدوده های دارای الویت اکتشافی و زمین شناسی در کشور
پروژه طرح تحول قم- مرکزی شامل 28 برگه در مقیاس 1:50.000 است که در این پروژه مطالعات پیش بینی شده شامل: تهیه نقشه های زمین شناسی، مطالعات ژئوشیمی آبراهه و مطالعات زمین شناسی اقتصادی در این مقیاس همراه با تهیه گزارش های مربوطه بوده است.
با توجه به اهمیت مطالعات دورسنجی، بخصوص در مراحل شناسایی و پی جویی، این مطالعات بصورت زیرمجموعه ای از مطالعات زمین شناسی اقتصادی تعریف و در دستور کار قرار گرفته و توسط مسئول پروژه زمین شناسی اقتصادی پروژه قم-مرکزی، آقای دکتر علی کریمی به بخش ژئوماتیکس مرکز مشهد واگذار گردید.
در این پروژه پردازشهای موضوعی با رویکرد اکتشافی، آشکارسازی آنومالیها و در نهایت تعیین الویتهای اکتشافی و تهیه نقشه دگرسانی (آلتراسیون) انجام شده است.
در پردازش های انجام شده از روشهای مختلف دورسنجی از جمله ترکیب باندی، نسبت باندی، ترکیب نسبت باندی، روشهای آنالیز طیفی بخصوص نقشه بردار زاویه طیفی (SAM) کمک گرفته شده است. همچنین از مهمترین دادههای با کاربرد در زمین شناسی و اکتشاف چون: Landsat8 (OLI)، ASTER، SPOT5، IRS-PAN و دادههای با تفکیک مکانی بالا استفاده شده است (شکل 2).
نتیجه کار در قالب نقشه دگرسانی رقومی و گزارش دورسنجی ارایه شده است (شکل3).
شکل 2- نمونهای از پردازش های انجام شده جهت آشکار سازی دگرسانی ها
شکل3- بکارگیری انواع تکنیک های دورسنجی چون آنالیز طیفی، بارزسازی دگرسانی، تهیه نقشه دگرسانی و خروجیهای رقومی