پرسش و پاسخ
1- نحوه شکل گیری استارتاپ را بنویسید؟
استارتاپ همان شرکتهای نوپا هستند به عبارتی به یک شرکت یا کسبوکار گفته میشود که معمولاً به تازگی و در نتیجه کارآفرینی ایجاد شدهاست، رشد سریعی دارد، و در جهت تولید راه حلی نوآورانه و دوامپذیر برای رفع یک نیاز شکل گرفته است.
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای حمایت از استارتآپها دو مسیر تعریف کرده است؛ استارتآپهایی که تازه میخواهند شروع به کار کنند با استفاده از خدمات مرکز شتابدهی نوآوری معاونت علمی (زیر نظر پارک فناوری پردیس) حمایت میشوند. استارتآپهایی که کمی جلوتر رفته و ثبات پیدا کردهاند و شخصیت حقوقی خود را شکل دادهاند هم میتوانند به عنوان یک شرکت دانشبنیان نوپا شناخته شوند و از «قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان» استفاده کنند.
2- آیا تا کنون رویدادهای استارتاپی مرتبط با علوم زمین در ایران برگزار شده است؟
از رویدادهای اخیر استارتاپ در ایران میتوان به رویداد استارتاپ کانی آپ در اردیبهشت سال جاری در دانشگاه شهید بهشتی با موضوع صنعت سنگ و همچنین رویداد کارآفرینی تازه شو با موضوع علوم زمین در اسفند ماه سال 96 در سازمان زمین شناسی کشور اشاره کرد.
3- تفاوتهای شرکت های دانش بنیان با شرکتهای استارتاپی در چیست؟
به طور کلی استارت آپ، کسب و کار نوآورانه نوپایی است که بر پایه خلاقیت نیروی انسانی با حداقل سرمایه و برای برطرف ساختن یکی از نیازهای جامعه یا پاسخ به یک نیاز جدید شکل میگیرد.
در مقابل “شرکت دانشبنیان” شرکت یا مؤسسه خصوصی یا تعاونی است که به منظور همافزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانشمحور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاریسازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوریهای برتر و با ارزشافزوده فراوان به ویژه در تولید نرمافزارهای مربوط تشکیل میشود.
البته متولی اصلی هر دوی آنها (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)می باشد.
4- در حال حاضر ظرفیت علوم زمین در اشتغال زایی و ایجاد کسب و کار چگونه است؟
با توجه چالشهای اخیر در زمینه مسائل زیست محیطی و مخاطرات زمین شناسی، آلاینده ها، وجود ریزگردها، زلزله های اخیر، سیل و کمبود آب، قابلیت علوم زمین در حل اینگونه مسائل پر رنگ تر شده است و نیروهای زمین شناسی فارغ التحصیل موجود در کشور باید با طرح ایده های کاربردی و متکی به توانمندی های داخلی و نگاه فناورانه به حل مسائلی که مرتبط با مباحث و حوادث زمین شناسی هستند بپردازند.
5- مالکیت فکری چیست و از لحاظ قانونی چگونه محافظت می شود؟
مالکیت فکری (Intellectual Property) که به اختصار IP نیز گفته می شود ناشی از فعالیتهای فکری، ذهنی، و ابتکارات انسان است. به IP مالکیت معنوی نیز گفته میشود. در حقیقت IP، یک سئوال حقوقی است که یک دارائی برای مالک آن محسوب میشود و اساسا سه راه برای محافظت از IP، وجود دارد که شامل ثبت اختراعات، علائم تجاری و حق کپی رایت می شود.
6- چگونه می توان از کپی برداری (سرقت ایده ) در رویداد استارتاپ محافظت کرد؟
پاسخ کوتاه این است که شما نمی توانید بلکه اگر شما نگران هستید میتوانید از اطلاعات کافی و لازم برای توضیح ایده خود استفاده کنید و وارد جزئیات نشوید البته این را بدانید که پژوهشگرباید علم و مهارت لازم را در ایده خود داشته باشد تا در صورتی که ایده انتخاب و وارد مرحله Startup شد در اجرا و مراحل بعد آن موفق باشد.