مطالعه و تاثیر آن در ارتقا مهارت های مرتبط با محیط کار
(به مناسبت 24 آبان، روز کتاب و کتاب خوانی)
روز ابری و گرفته ای بود. شتابان برای انجام کارهای پیش بینی نشده در راهروی طبقه دوم گام برمیداشتم که یکی از همکاران را دیدم. چهره اش به اندازه ی آسمان گرفته بود؛ شاید دلش نیز. شایسته نبود بی تفاوت بمانم، بنابراین دوستانه پرسیدم: "طوری شده؟ کاری از دست من بر می آید؟ "لحظه ای چشمانش درخشید و در دو سه جمله، کل ماجرا را برایم گفت. همان داستان های معمولی و همیشگی: درک نکردن شرایط، قضاوت های ناآگاهانه، مقصر دانستن زمین و زمان، بی تفاوتی و... . کار زیادی از دستم بر نمی آمد. فقط چند جمله ی آرام بخش برایش گفتم و راهی اش کردم؛ با یک لبخند تقریبا رضایت بخش. اما خودم ماندم با پرسشی که بارها به آن برخورد کرده بودم: "چرا با این همه توان فنی و علمی، ما به جایگاهی که شایسته اش هستیم، نمی رسیم؟" به نظر می رسد گوهر ارزشمند فنی و علمی ما، هنوز به پایه ای استوار و زیبنده دست نیافته تا انگشتری شود لایق دستان سازنده ی ما.
برای مدتی، با دقت بیشتر به اطرافم توجه کردم و فهمیدم خیلی از ما، از کودکی فقط مهارت های علمی را می آموزیم، به آن ها اهمیت می دهیم و ملاک ارزش گذاری افراد را عمدتا به مدارج تحصیلی یا تجربه های فنی می دانیم...که صد البته درست است. فقط... فقط... آیا به رشد شخصیت، منش و اخلاقیات نیز که پایه ی قرارگیری این گوهر ارزشمند است، به همان اندازه اهمیت می دهیم؟ آیا به اهمیت یادگیری مهارت های اجتماعی، شخصیتی و ارتباط با دیگران واقف هستیم؟ این دانشِ مهم، در حقیقت کفه ی دوم ترازوی موفقیت است که بدون آن، کفه ی علم از تعادل خارج شده، نمی تواند اثر خود را آن گونه که شایسته است، ایفا کند.
احترام، توجه، مثبت اندیشی، صبوری، ارائه ی پیشنهادات سازنده، برنامه ریزی، نظم وترتیب، مسئولیت پذیری و دهها ویژگی خوب و دوست داشتنی را می توان فهمید، تلاش کرد و به دست آورد.
چه باید کرد؟
پیشنهادات مختلفی ممکن است به ذهن شما برسد، اما پیشنهادی که در این جا ارائه می شود، ساده، جامع و بسیار اثر گذار است. نه تنها در محیط کار، بلکه در کلیه امور زندگی تاثیر گذار خواهد بود و آن "مطالعه آزاد" است. میزان مطالعه، یکی از شاخص های توسعه ی فرهنگی یک کشور است.
آمارهای سرانه ی مطالعه در کشور ما اعداد و ارقام مختلفی را نشان می دهند، از 3 تا 80 دقیقه در روز. اما واقعیت این است که مطالعه را نباید برای بالا بردن آمار انجام دهیم و در این میان سهم مطالعه ی آزاد یعنی مطالعه ی مطالب غیر درسی یا غیر تخصصی، بسیار مهم است. بیشتر ما به خواندن مطالب تخصصی مرتبط با تحصیل یا حوزه ی کاری بسنده می کنیم و یا تصور می کنیم با خواندن مطالب دیگر وقت خود را تلف نموده ایم. در حالیکه مطالعه آزاد و آگاهی از موضوعات متفاوت، تارهای روح انسان را به ارتعاش در آورده، یکی یکی استعدادهای خدادادی و ظرفیت های ما را شکوفا می کند. مطالعه ساده ترین راه آموزشِ به خود است. آموزش سن ندارد و مختص به دوران کودکی نیست.
مزایای مطالعه با مضامین متنوع:
مطالعه از نظر هر شخص، مزایای خاصی دارد اما می توان در مجموع به این موارد اشاره کرد:
1) فعال نگه داشتن مغز
2) رسیدن به افکار مثبت و دور کردن انسان از افکار منفی و استرس.
3) تغذیه روح و ذهن
4) یافتن حلقه های مفقود در زندگی. بدون مطالعه هرگز به نقص ها و خلاءهای زندگی خود پی نمی بریم.
5) شکل دادن و منظم کردن افکار. این کار در نهایت به تنظیم رفتار و گفتار ما منجر می شود.
6) بالا بردن مهارت سخن گفتن و ارتباط برقرار کردن با سایرین.
7) گسترش حوزه ی دانسته ها و از این رهگذر افزایش توان تجزیه و تحلیل وقایع مختلف.
8) شکوفایی قدرت خلاقیت و تخیل.
9) کتابها قدرت زیادی دارتد و می توانند زندگی شما را دگرگون کنند. تمام مردم موفق و تاثیر گذار دنیا مطالعه می کنند.
10) حل کردن مشکلات زندگی. گاهی با خواندن یک مطلب قادر به حل مشکل خود خواهیم بود.
11) مطالعه فرصتی است برای رشد. دانستنِ موفقیت های سایرین، سر سختی و تلاش هایشان، داستان رنج ها و شکست هایشان سبب رشد دادن ذهن و فکر و ظرفیت های ما می شود.
12) دانایی بیشتر. درک قوانین حاکم بر هستی و درک انسان ها و شرایط موجود.
13) افزایش فرایند فعال سازی فکر (بر خلاف تماشای تلویزیون) و سازنده ی مهارت های جدید.
پیشنهادات خوب برای مطالعه ی بیشتر:
• از همین امروز شروع کنید! حتی از یک صفحه!
• برای دیگران بخشی از مجله، مقاله یا کتابی که خوانده اید را با صدای بلند بخوانید.
• از دوستانتان کتاب قرض بگیرید و قرض بدهید. به این ترتیب هزینه ی خریدکم می شود.
• نیازها و علائق خود را بشناسید و مطالب مناسب بخوانید.
• برای مطالعه ی آزاد در برنامه ی روزانه ی خود جایی بگذارید. اگر چه یک ربع ساعت باشد.
• با مطالعه روحتان را در عالم خیال پرواز دهید و از مرگ فاصله بگیرید.
• هنگامی که خسته شدید مطالعه را کنار بگذارید.