خورشید مشرق 21، دستاورد علمی

1398/07/21 تعداد بازدید: 1500
print
خورشید مشرق 21، دستاورد علمی

از شماره 5، فصلنامه خورشید مشرق اقدام به معرفی فعالیت‌های شاخص این اداره کل و ارائه بخشی از دستاوردهای علمی نموده است. وجه انتخاب این دستاوردها کاربردی بودن و تأثیر آن‌ها در معرفی توانمندی سازمان و یا اهمیت علمی آن‌ها خواهد بود.

 

 

Paleogene ostreoids (Bivalvia, Gryphaeidae, Ostreidae) from Northeast Iran
M. R. Majidifard, M. Taherpour Khalil-Abad, N. Omidbakhsh, J. Taheri, Fransisco J. Vega



تهیه کننده:
مرتضی طاهرپور



در راستای انجام پروژه‌ها و پژوهش‌های هدفمند در جهت تکمیل داده‌های چینه‌شناسی و فسیل‌شناسی، برشی از توالی‌های پالئوژن در شرق حوضه رسوبی کپه داغ در حوالی روستای کرناوه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش، برخی از استروئیدهای پالئوژن در مرز سازندهای چهل کمان به خانگیران مورد بررسی سیستماتیک قرار گرفته و تعداد 2 جنس و 3 گونه (Pycnodonte brongniarti  (Bronn, 1831),  Pycnodonte pharaonum  (Oppenheim, 1903) and  Turkostrea multicostata  (Deshayes, 1832)) برای اولین بار معرفی و گزارش گردید.
شایان ذکر است نمونه‌های فوق طی سال‌های 1976 تا 2012 از قاره آفریقا، اروپا و دیگر نقاط آسیا گزارش گردیده است.
نتایج یافته‌های فوق در مجله ISI، Paleontología Mexicana به چاپ رسیده و در وبگاه این مجله قابل دسترسی می باشد.

دبیر و هیئت تحریریه خورشید مشرق برای همکاران دست اندرکار آرزوی موفقیت‌های  بیشتر دارد.

 



تحلیل توزیع مکانی و سازوکار تشکیل شکاف‌های ناشی از فرونشست زمین در دشت نیشابور

جعفر رکنی، سیدرضا حسین‌زاده، غلامرضا لشگری‌پور، سعداله ولایتی

تهیه کننده: جعفر رکنی


در بسیاری از دشت‌های ایران پدیده خطرناک فرونشست رخ داده است که از جمله این مناطق دشت نیشابور در شمال شرق ایران میباشد. این دشت بعد از دشت مشهد، از لحاظ برداشت آب زیرزمینی و نیز به لحاظ حاصلخیزی زمین‌های زراعی، یکی از مهم‌ترین دشت استان خراسان رضوی است. منبع عمده تأمین آب این دشت عمدتاً منابع آب زیرزمینی است. طی دهه‌های اخیر بر اثر برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی، نشست زمین رخ داده و ترک‌ها و شکاف‌های کششی در سطح زمین در نقاط مختلف این دشت ایجاد گردیده است. هدف اصلی این پژوهش تحلیل توزیع و سازوکار تشکیل شکاف‌های ناشی از فرونشست زمین می‌باشد. با استفاده از داده‌های راداری سنجنده سنتینل1 محدوده فرونشستی دشت بررسی و با استفاده از داده‌های سنجنده کوئیک ‌برد و سنجنده سنتینل 2 که قدرت تفکیک مکانی بالایی دارند شکاف‌ها در زون فرونشستی مشخص گردید. سپس در بازدیدهای میدانی وجود و موقعیت این شکاف‌ها راستی آزمایی و به‌وسیله جی پی اس مختصات کامل شکاف‌ها شامل 5/25 کیلومتر شکاف ممتد و غیرممتد و به تعداد 181 شکاف برداشت و نقشه‌های شکاف دشت تهیه شده است علاوه بر این‌ها شکاف‌های احتمالی و پوشیده نیز در مناطق مختلف دشت بررسی و در نقشه‌ها مشخص گردید. بررسی داده‌های ژئوالکتریک دشت و وضعیت سنگ‌ بستر بر اساس مدل‌های مفهومی ایجاد شکاف‌ها تحلیل شده است.
با توجه به بررسی‌های بعمل آمده و با در نظر گرفتن وضعیت و شکل هندسی دشت و پهنه فرونشستی این دشت می‌توان گفت: سازوکار مدل مبتنی بر مکانیک سازوکار مدل ناهمگنی مصالح آبخوان و هم‌چنین سازوکار کشیدگی‌های کششی از مهم‌ترین سازوکارهای مؤثر در تشکیل شکاف‌های دشت نیشابور می‌باشند.

 

کد مقاله     JIRAEG-1904-1082 (R4)


Analysis of Spatial Distribution and Mechanism of Formation of Fissures due to Land Subsidence in Dasht-e-Neyshabur

متن کامل این مقاله علمی پژوهشی را در شماره پائیز 1398فصلنامه علمیپژوهشی انجمن زمینشناسی مهندسی ایران به آدرس اینترنتیhttp://www.jiraeg.ir/article_93655.htm می‌توانید ملاحظه فرمایید.

دبیر و هیئت تحریریه خورشید مشرق برای همکاران دست اندرکار آرزوی موفقیت‌های  بیشتر دارد.

پیام ها:

loader
لینک های تصویری