مهندس مریم بهرهمند
مریم بهرهمند متولد 1338 در شهر قوچان، سالهای تحصیلات غیردانشگاهی خود را در همین شهر گذرانده است. او در تیرماه سال 67 با رتبه سوم از دانشگاه تهران در رشته زمینشناسی فارغ التحصیل شد. پس از آن به مدت دو سال به عنوان دبیر ریاضی در آموزش و پرورش مشغول به کار شد. به تدریج و به دلیل علاقه به مطالب علمی و فعالیتهای تحقیقاتی در رشته تحصیلی خود، تصمیم گرفت محل کار خود را تغییر دهد و به مرکزی با امکانات مطالعاتی بیشتر و علمیتر روی آورد. به دنبال این تصمیم در آزمون سازمان زمینشناسی کشور (سال 71) شرکت نمود و با کسب رتبه برتر به استخدام سازمان زمینشناسی مرکز مشهد درآمد.
او کار خود را به عنوان کارشناس فسیلشناسی آغاز کرد و پس از گذراندن دورههای آموزشی مربوطه (فرامینیفرا – کنودونت) به مطالعه مقاطع نازک فسیلشناسی در این مرکز علمی مشغول به کار شد. وی در سال 76 موفق به اخذ مدرک کارشناسیارشد در گرایش چینه و فسیلشناسی از دانشگاه فردوسی شد.
مریم بهرهمند از بدو استخدام تاکنون مطالعه مقاطع نازک فسیلشناسی و کنودونتهای تعدادی از ورقههای 1:100000 را انجام داده که برخی از این مطالعات منجر به نتایج جالب توجه و بعضاً جدیدی شده است. از جمله میتوان به ورقه 1:100000 کاشمر اشاره کرد که باتوجه به شناسایی کنودونتهای این نقشه برای اولین بار سیلورین زیرین در ایران گزارش شد.
این کارشناس باتجربه، همچنان به کار مطالعه مقاطع نازک و کنودونتهای نمونههای برداشت شده توسط کارشناسان و نیز نقشههای زمینشناسی در مقیاس 1:25000 ادامه میدهد و تجربههای باارزشی در این زمینه کسب کرده است. علاوه بر انجام این فعالیتها به دلیل روحیه مثبتگرایی و روابط عمومی بالا، وی در بیشتر کنگرهها فوق برنامهها و انجمنهای علمی نقش موثری ایفا کرده است.
او دورههای آموزشی متعددی را در دوره خدمت خود گذرانده که کاربردی ترین آنها دورههایی است که توسط پرفسورFilippo Barattolo با عنوانJurassic Shallow benthic biostratigraphy of SWTethys و پرفسور Granier با عنوانAdiscrete rocktyping approach to better constrain permeability in carbonate reservoirmodels در نخستین کنگره بین المللی ژوراسیک ایران وکشورهای همجوار برگزار شد.
مریم بهرهمند از نظر همکارانش فردی باهوش، خوشروحیه و مسلط بر مباحث فسیلشناسی است. هنگام برخورد با یک نمونهی کمتر دیده شده، با دقت و علاقه ساعتها وقت برای یافتن اطلاعات جدید دربارهی آن صرف میکند. او علاقه به موضوع کاری خود را مهمترین عامل پیشرفت خود میداند و عقیده دارد بدون احساس قلبی نسبت به کاری که میکنیم، هرگز نمیتوانیم پاسخ درستی در زندگی به دست آوریم. او معتقد است با وجودی که امکان انتخاب رشتههای دیگر برایش بوده اما به دلیل علاقه به فسیل شناسی، همواره از این انتخاب خود احساس رضایت داشته است.
مهندس سحرناز تاجبخش
سحرناز تاجبخش متولد اسفند 1347 در تهران است. او از کودکی عاشق مطالعه و درس مورد علاقهاش علوم بوده است. پیرو همین علاقهمندی رشتههای علومپایه را برای ادامه تحصیل مدنظر قرار داد. علیرغم علاقه وافر به مطالعه زمینشناسی در دانشگاه، به دلیل عدم پذیرش دانشجویان دختر در آن زمان، رشتهی شیمی را انتخاب کرد و در سال 1372 از دانشگاه فردوسی مشهد فارغ التحصیل شد. در همان سال برای ادامه تحصیل در رشتهی شیمی فیزیک به دانشگاه آزاد شاهرود رفت و در سال 1375 مطالعات کارشناسی ارشد خود را با موضوع مطالعات ترمودینامیکی تشکیل کمپلکسهای آبی یون OH- به پایان رساند. بزرگترین توفیق وی در دوران تحصیل "به گفته¬ی خودش" بهرهبردن در محضر اساتید والا و بزرگی بوده که علاوه بر مطالب علمی، بسیاری از مهارتهای زندگی، کار و تلاش را به او آموختهاند.
به دلیل علاقه به رشته زمینشناسی، در سال 1375 در آزمون استخدامی سازمان زمینشناسی کشور شرکت و برای مصاحبه انتخاب شد. وی پس از گذراندن دوره دوماهه کارآموزی در آزمایشگاههای سازمان مرکزی، به مشهد منتقل شد و کار خود را به عنوان کارشناس آزمایشگاه آغاز کرد.
از سال 1392 با بازنشستگی همکار خوبش، مسئولیت اداره آزمایشگاه را عهدهدار شد. وی در دوران خدمت خود کار با دستگاههای مختلف از جمله اسپکتروفوتومتر، نشر شعله، ICP، XRF را تجربه کرده و با تکنیکهای XRD، Raman و GC نیز آشنایی دارد و آنالیزهای متعددی را به صورت انفرادی یا در قالب پروژههای برون سازمانی یا درون سازمانی به همراهی همکاران بخش خود انجام داده است. به نظر او هر یک از این آزمایشات داستانی منحصر به فرد و جذاب دارند که یکنواختی محیط کار را تغییر و فضایی جدید فراهم میآورند. وی علاقمند به نزدیک کردن رشتهی تحصیلیاش به دانش مورد علاقهاش است و از این رو نگارش مجموعه گزارشاتی را با موضوع کاربرد شیمی در مطالعات علومزمین آغاز کرده که در آن علاوه بر ارائه مطالب علمی به ذکر تجربههای آزمایشگاهی وی و همکارانش پرداخته شده است.
او در دوران 19 سالهی خدمت خود 26 دوره آموزشی گذرانده و 12 کارگاه آموزشی و سخنرانی علمی برگزار کرده است. همچنین تاکنون 10 مقاله در همایشهای گوناگون ارائه نموده است. علاقه وی به نوشتن سبب شده 31 گزارش علمی را که بیشتر به صورت ترجمه است، تهیه کند که در حوزههای مختلفو موضوعات متنوع مطالعات علومزمین است. همین علاقه، به همکاری وی با ماهنامه علومزمین و معدن منجر شد که از سال 1384 تا 1386 ادامه یافت و حاصل آن انتشار 7 مطلب در ماهنامه بود.
زندگی پر فراز و فرود شخصی، سبب شد وی ارزش زندگی را در تلاش برای بهبود شرایط عمومی بداند و در هر فعالیتی که کمکی از دست وی بر آید، دریغی نداشته باشد. همین ویژگی به همراه علاقه وی به مطالعات بین رشتهای، نگارش مطلب، فعالیتهای تیمی و در نهایت هنر، زبان و روانشناسی، سبب شده او در 8 کارگروه (در مجموع و در زمانهای متفاوت) عضو باشد و انجام طیف متنوعی از فعالیتهای آموزشی، اجرایی و تحقیقاتی را در طول 19 سال خدمت خود به همراه داشته باشد.
سحرناز تاجبخش از دید همکارانش فردی فعال، سختکوش و مصمم است و به اعتلای کلان کاری مجموعه خود عقیده دارد و نه موفقیتهای گروهی یا فردی. خود وی معتقد است تجربیات گرانبهایی در طول زندگی کاریاش در سازمان زمینشناسی به دست آورده که بسیاری از آنها به سختی و حتی تلخی حاصل شده است و با این حال ارزش آن را داشته که آنها را تجربه نماید. وی شناخت ارزشهای اصیل، نسبیتگرایی و انعطاف را به اندازهی تسلط فنی و علمی در محیط کار لازم میداند و سرمایههای انسانی را به عنوان با ارزشترین سرمایههای جامعه قبول دارد که باید برای حفظ و پویایی و ارتقاء آنها تلاش کرد.
ایشان اکنون یکی از عناصر مؤثر در انجام کارهای گروهی در اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق میباشد.
فصلنامه خورشید مشرق برای این همکار خوب آرزوی توفیق روزافزون دارد.