تاریخچه اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق

1396/01/29 تعداد بازدید: 9608
print

 روند تاسیس اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق

 

اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق در سال 1369 تحت عنوان مدیریت شمال خاوری تأسیس و با حکم آقای دکتر محمود احمدزاده هروی ریاست وقت سازمان، آقای مهندس ارژنگ بهروزی به عنوان نخستین مدیر اداره کل منصوب شدند. هسته اولیه اداره کل با ترکیب 4 نفر کارشناس, 3 نفر نیروی اداری و کادر خدماتی شکل گرفت. پس از یک سال فعالیت، تعداد نیروهای کارشناسی به 9 نفر افزایش یافت و علاوه بر کارشناسان مسئول تهیه نقشه زمین شناسی، بخش های سنگ شناسی, فسیل شناسی و شیمی نیز در این اداره کل، فعالیت های اولیه خود را آغاز نمودند.
آقای مهندس ارژنگ بهروزی تا آبان ماه 1374 در سمت مدیر اداره کل، منشا خدمات ارزنده ای بودند و از آن تاریخ مدیریت اداره کل به آقای مهندس جعفر طاهری انتقال یافت درمدت مدیریت ایشان، اداره کل مشهد شاهد تحولات چشمگیر در زمینه های مختلف علوم زمین، ساختارهای فیزیکی و تجهیزات فنی بود. از آذرماه 1384 آقای مهندس روشن روان سرپرستی اداره کل مشهد را به عهده گرفتند که در دوران مدیریت ایشان نیز، تداوم رو به رشد این اداره کل ادامه داشته است. از سال 1395 تا 1398 آقای دکتر طاهری در سمت مدیر کل فعالیت های زیادی انجام نمودند. سپس از سال 1399 تا مهر 1403 مهندس فرخ قائمی مدیریت مجموعه را عهده دار شدند و در سمت مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق، فعالیت های این اداره کل را راهبری کردند. در حال حاضر آقای دکتر هادی شریفی که معاون زمین شناسی این اداره کل بوده اند، به عنوان مدیر کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق فعالیت می نمایند.
در طی دهه گذشته به تدریج دامنه فعالیتهای فنی و اجرائی اداره کل مشهد گسترش یافت، به طوریکه هم اکنون این اداره‌کل از نیروهای فنی و اجرایی 38 نفر کارشناس (23% دارای مدرک دکتری و دانشجوی دکتری، 51% دارای مدرک کارشناسی ارشد و 18% دارای مدرک کارشناسی می باشند)، 31 نفر امور اداری - پشتیبانی و حفاظت فیزیکی بهره می برد. در حال حاضرمجموعه نیروهای کارشناسی در معاونت های زمین شناسی، همچنین اکتشاف مواد معدنی و ادارات ژئوماتیکس (GIS و دور سنجی)، موزه و مستندات علوم زمین و آزمایشگاه‌های شیمی فعال می باشند. معاونت اجرایی با ادارات اداری و مالی و همچنین ارتباطات و اطلاع رسانی پشتیبانی این مجموعه را بر عهده دارد. ویژه نامه های دهمین و بیستمین سالگرد تأسیس اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق، حاوی اطلاعات سود مندی از دو دهه فعالیت این اداره کل می‌باشد (در کتابخانه سازمان مرکزی و کتابخانه اداره کل مشهد موجود می باشد). اداره کل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق یکی از مناطق پنج گانه سازمان مرکزی (تهران) می باشد که در مرحله ی نخست راه اندازی و توسعه ی دفاتر منطقه‌ای و در راستای اهداف کلی سازمان زمین شناسی کشور با دید منطقه ای تاسیس و راه اندازی شده است. هم اکنون سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور دارای 16 مرکز منطقه ای در سراسر کشور می باشد و اداره کل منطقه شمال شرق پس از تهران و کرج، بزرگترین اداره کل منطقه ای زمین شناسی و اکتشافات معدنی در گستره ی کشوری است.

 

اهداف تشکیل سازمان زمین شناسی کشور و مراکز منطقه ای آن
 
 
شکوفایی اقتصادی هر کشور بستگی ویژه به امور زیر بنایی دارد. هر طرح زیر بنایی از قبیل کشف و استخراج مواد معدنی مورد نیاز صنایع، دستیابی به ذخایر آب های زیر زمینی، احداث سدها، راه ها، تونل ها، نیروگاه ها و غیره به طور مستقیم یا غیر مستقیم نیاز به بررسی های زمین شناسی در مقیاس مطلوب و برابر با استاندارد های جهانی دارد. با توجه به نقش حساس و تعیین کننده دانش زمین شناسی، در امور گوناگون اقتصادی ـ عمرانی، از سالیان پیش، کشور های گوناگون جهان با تأسیس سازمان ها و مراکز تحقیقات زمین شناسی، بررسی های مربوطه به علوم زمین را سامان داده اند، به گونه ای که آغاز تحقیقات زمین شناسی در پاره ای از کشورها حتی کشورهای جهان سوم، به قرن گذشته باز می گردد. وجود انباشته های معدنی در نواحی گوناگون ایران و ضرورت رشد اقتصادی و فزاینده ی آهنگ صنعتی شدن کشور، تأسیس سازمانی را که عهده دار مسئولیت مطالعات مربوط به زمین شناسی و اکتشافات معدنی در سراسر کشور بشود، اجتناب ناپذیر ساخت. از همین رو در سال 1338 قانون تأسیس سازمان زمین شناسی کشور تصویب و از سال 1341 این سازمان فعالیت های خود را بر اساس استانداردهای جهانی آغاز کرد. در ابتدای فعالیتها، مطالعات مربوط به تهیه نقشه ها و گزارش های زمین شناسی در رأس اهداف سازمان نوبنیاد زمین شناسی قرار داشت، چرا که اکتشافات و شناخت توان بالقوه معدنی کشور، پیشگیری و کاهش مخاطرات زمین شناسی و نیز اجرای پروژه های عمرانی بدون دسترسی به نقشه های زمین شناسی دشوار و در مواردی ناممکن بود. معهذا به طور همزمان انجام فعالیتهایی در زمینه اکتشافات مواد معدنی، شناخت آب های زیر زمینی، مطالعات زمین شناسی مهندسی و بالاخره تحقیقات آزمایشگاهی نیز ضرورت می یافت. از این رو  اساسنامه جدید سازمان، در شورای عالی اداری تصویب و ابلاغ شد و نام سازمان زمین شناسی کشور به سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور تغییر یافت.
کشور ما، با ویژگی های اقلیمی متنوع خود، محدوده های رسوبی - ساختاری با ویژگی های متفاوت را در خود جای داده است که تسریع آهنگ تهیه ی اطلاعات پایه و ناحیه ای هر منطقه،‌ ایجاب میکرد که مراکز منطقه ای سازمان زمین شناسی کشور،‌ در جای جای ایران تاسیس شوند. به این ترتیب با تاسیس مراکز پنج گانه ی سازمان، کوتاه نمودن زمان لازم برای انجام عملیات صحرایی، حرکت به سمت تخصصی شدن امور بر مبنای مزیت ها و استعدادهای نسبی منطقه ای،‌ توزیع فرصت های مشاغل تخصصی در کشور، اداره کل زدایی و وجود نیروهای متخصص جملگی محقق گردید.
بررسی عملکرد سازمان، نشانگر رشد فزاینده فعالیت های منطقه ای از زمان تأسیس تاکنون است. مراکز منطقه ای سازمان در حال حاضر طبق چارت سازمانی زیر در حال فعالیت می باشد.
 
پیام ها:

loader
لینک های تصویری