پیک خبری 8، گزارش ویژه

1396/03/31 تعداد بازدید: 1865
print
پیک خبری 8، گزارش ویژه

انتخاب موزه علوم زمین به عنوان موزه برتر، برای سومین سال پیاپی

تهیه کننده: نسترن شجاعی کاوه
هر ساله از طرف کمیته ملی موزه های ایران، برنامه‌ای جهت بزرگداشت روز جهانی موزه (18 ماه می) همراه با گرامی‌داشت یاد همکاران پیشکسوت موزه دار و نیز معرفی موزه های برتر برگزار می‌شود. این برنامه امسال در روز چهارشنبه 29 اردیبهشت ماه ساعت 17 در محل سالن اجتماعات موزه دوران اسلامی برگزار شد. شایان ذکر است که امسال (سال  2016 میلادی برابر با 1395 خورشیدی) با هفتادمین سال تاسیس شورای بین المللی موزه ها (ایکوم) و نیز صدمین سال تأسیس اولین موزه در ایران مصادف شده است و به همین مناسبت آقای پروفسور دکتر هانس مارتین هینز رییس شورای بین المللی موزه ها و آقای گورجیان رییس ایکوم کشور ارمنستان میهمان ایران بودند. در این برنامه رییس ایکوم ایران آقای سید احمد محیط طباطبایی و جمعی از مسئولین سازمان میراث فرهنگی و نیز موزه دارانی از سراسر کشور شرکت کرده بودند. آقایان دکتر هینز، مهندس سید محمد بهشتی (رییس پژوهشکده سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و رییس پیشین ایکوم ایران)، سیداحمد محیط طباطبایی، محمدحسن طالبیان (معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی) در خصوص صدمین سالگرد تاسیس موزه در ایران، هفتادمین سالگرد ایکوم، چگونگی تاسیس ایکوم، سابقه ایکوم در ایران و اهمیت آن سخنانی ایراد نمودند. در پایان نیز آقای علیرضا قلی نژاد (از اعضای ایکوم ایران و رییس کمیته داوران این دوره) در مورد نحوه گزینش و برگزاری مراسم صحبت نمودند و در پایان افزودند که " انتخاب موزه برتر یک مسابقه نیست بلکه تلاشی برای هم‌دلی و هم‌صدایی است که پژواک آن در سال پیش‌رو راهبر و راهنمای زحمتکشان و دلسوزان موزه داری کشور خواهد بود. این آیین، آئینه ای از بردباری، تلاش، خلاقیت و نوآوری است. انتخاب موزه برتر مراسمی نمادین است که در آن تلاش‌های بی وقفه و از خود گذشتگی‌های بی‌امان موزه داران را به یاد آوریم. موزه داران سرفرازی که علی رغم تمامی کمبودها و کاستی های گاه و بی‌گاه، پرچم موزه های کشور را برای عزت ایران عزیزمان در اهتزاز نگه داشته اند. از این روی تقدیر و سپاسگزاری ما در این آیین خجسته به موزه برتر، نشان دهنده عرض ارادت مان به تمامی این سرفرازان است و موزه برتر بار سنگین نمایندگی موزه داری ایران را تا سالی دیگر عهده دار شده است." 
در این مراسم که نهمین دوره برگزاری آئین موزه برتر بود، از 26 موزه فعال کشور در 10 شاخص و چهار رده موزه های خصوصی، موزه های دولتی کوچک، متوسط و بزرگ قدردانی شد که موزه علوم زمین مشهد نیز در رده موزه های دولتی متوسط در دو شاخص "پژوهش" و "نگهداری و حفاظت" موزه برتر شناخته و تقدیرنامه و جوایزی دریافت نمود. 
در خاتمه مراسم، میهمانان از نمایشگاه برپا شده توسط ایکوم ایران برای معرفی موزه های ایران، بازدید نمودند. در این نمایشگاه دو تابلو شاسی شده در دو طرح مختلف برای معرفی موزه و پارک موزه علوم زمین مشهد قرار داشت که در همان جا و به صورت سرپایی نیز توضیحاتی برای میهمانان ارائه شد. 
لازم به یادآوری است که در شماره های پیشین پیک خبری از اقدامات موزه علوم زمین مشهد در زمینه پژوهش و نیز راه اندازی سامانه جامع مستندات علوم زمین (نرم افزاری و فیزیکی) جهت حفظ و حراست از مستندات علوم زمین کشور، دو شاخصی که امسال موفق به کسب رتبه موزه برتر شدند، گزارشاتی ارائه شده بود. 
دیگر مراسمی که به بهانه روز جهانی موزه، تشکیل شد، جلسه‌ای در سالن اجتماعات موزه علوم و فناوری تهران بود که با دعوت قبلی از موزه های تخصصی دانشگاهی، علمی و صنعتی کشور و به منظور گفتگو پیرامون تشکیل اتحادیه موزه های علمی - صنعتی کشور برگزار شد. 
در این نشست آقای سیداحمد محیط طباطبایی، دکتر کارگر مدیرکل اداره موزه های کشور، همچنین مسئولین یا نمایندگانی از موزه های علمی، صنعتی و دانشگاهی کشور همچون: موسسه گنجینه ملی آب ایران، موسسه باستان شناسی، موسسه تحقیقاتی گیاه پزشکی کشور (جهاد کشاورزی)، انجمن ترویج علم، موزه جوندگان دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه محقق اردبیلی، موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز، موزه علم و طبیعت دانشگاه شهید چمران اهواز، موزه دفاع مقدس، موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی پردیسان، موزه علوم زمین مشهد، موزه علوم و ستاره شناسی، باغ موزه نگارستان، موزه علوم زمین کشور، دانشگاه اراک و. . . حضور داشتند. ابتدا دبیر جلسه در مورد اهمیت این گردهمایی و هدف آن یعنی ایجاد "اتحادیه موزه های دانشگاهی، علمی و صنعتی کشور" توضیحاتی ارائه نمودند. آنگاه از نمایندگان موزه های حاضر در جلسه درخواست نمودند که اگر تمایل به شرکت در شورای مرکزی اتحادیه را دارند، ثبت نام نمایند. موزه علوم زمین مشهد نیز با مشورت های انجام شده (تاکید دبیر جلسه و نیز موافقت آقای دکتر طاهری)، برای عضویت در این شورا، ثبت نام شد.
سپس از شرکت کنندگان خواسته شد تا موزه های خود را معرفی نمایند. به عنوان اولین موزه، موزه علوم زمین مشهد معرفی شد. فعالیت های موزه از زمان تاسیس، اهداف، ویژگی ها، نوع و میزان بازدیدکنندگان، نحوه گردآوری و ساماندهی نمونه ها، تعداد و ویژگی های آن ها، اقدامات پژوهشی و.... توضیح داده شد که بسیار مورد توجه قرار گرفت. دیگر حاضرین نیز به نوبه خود به معرفی اجمالی موزه های خود پرداختند. 
سپس آقایان طباطبایی و دکتر کارگر ضمن سخنانی در مورد اهمیت اقدامات گروهی برای کسب امتیازات بیشتر و کمک و همراهی با یکدیگر، از این اقدام مفید موزه علوم و فناوری قدردانی نمودند. آقای دکتر کارگر ضمن بیاناتی، اعلام نمودند که اداره کل موزه ها مسئولیت استاندارسازی و آموزش را در موزه ها به عهده دارد. و این آمادگی را دارد تا از موزه داران و محتوای موزه‌های علوم با کمک در برگزاری دوره های آموزشی، چاپ کتاب و غیره حمایت نماید. در ادامه جلسه آقای محیط طباطبایی رییس ایکوم ایران ضمن قدردانی از موزه های شرکت کننده در جلسه و نیز در رقابت موزه های برتر، افزودند که در رقابت امسال 116 موزه از سراسر کشور شرکت کرده بودند و 56 داور (که 28 نفر از همکاران قدیمی و پیشکسوت و درد آشنا بودند) آن ها را مورد بررسی قرار دادند. به گفته داوران، موزه های علوم امسال پرکارترین و بهترین موزه های کشور شناخته شده اند. سپس با ذکر این مطلب که در گوشه و کنار کشور همکارانی در موزه های نه چندان نام آشنا با عشق و علاقه‌ای وافر به فعالیت مشغولند، از دو موزه "علوم اردبیل" و موزه "علوم زمین مشهد" به طور ویژه قدردانی نمودند.
 
نمایی از مراسم موزه برتر، بازدید از تابلوهای معرفی موزه مرکز مشهد
پیام ها:

loader
لینک های تصویری