پیک خبری 2، کارگروه راهبرد اکتشافات کانی های فلزی

1396/03/31 تعداد بازدید: 6030
print
پیک خبری 2، کارگروه راهبرد اکتشافات کانی های فلزی

مهم ترین فعالیت های سه ماهه سوم 93

 
  تحقیق و گردآوری مطالب در خصوص اکتشافات ژئوشیمیایی استان خراسان جنوبی
  • 77 برگه 1:100000 در محدوده استان خراسان جنوبی قرار می گیرند که برای 15 نقشه داده های ژئوشیمی موجود نیست.
  • کل مساحت استان خراسان جنوبی در حدود (146214 km2) است که 5/15% از آن فاقد داده های ژئوشیمی می باشد.
  • تعداد نقاط نمونه برداری در محدوده خراسان جنوبی 26700 نقطه است.
  • تفاوت در تعداد نمونه های آنالیز  بدلیل تفاوت در نگاه کارشناسان، هزینه های آنالیز، نوع نمونه برداری، تاریخ نمونه برداری و... در نقشه های 1:100000 می باشد.
  • تعداد 54 عنصر برای موارد زیر در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته اند.
تعداد نقاط آنومال% از کل نمونه هاانحراف معیارمیانگینمینیممماکزیممتعداد نمونه
       

 

  • نقاط آنومال، درجه یک با توجه به پردازش های آماری برای هر عنصر مشخص شده است.

  •  اکتشافات فلزی انجام شده در سطح استان خراسان جنوبی 
تعداد حدود 20 گزارش موضوعی مشتمل بر گزارش پی جویی ، اکتشاف تفضیلی ، اکتشاف عمومی و... بررسی و سپس خلاصه برداری شده است. همچنین تعداد 10 گزارش لاتین از گزارش نقشه های 250000/1 زمین شناسی و نیز 4 گزارش اکتشاف موضوعی ترجمه و خلاصه برداری شده است 
در این مدت کلیه گزارشات نقشه های یکصد هزارم خراسان جنوبی جمع آوری و اکنون بخش زمین شناسی همه آنها در حال تجمیع و بررسی است. از دیگر موارد انجام شده در این مدت رقومی کردن اندیس ها و معادن متروکه یا فعال مندرج در نقشه های زمین شناسی با مقیاس های یکصدهزارم و یک دویست و پنجاه هزارم بوده که بر این اساس 447 اندیس و اثر معدن کاری در نقشه خراسان جنوبی جانمایی شد. از این تعداد تقریبا 170 مورد مربوط به کانی سازی های فلزی مس، طلا، سرب ، روی ، نقره ، کروم، نیکل، آهن و تیتان ، آنتیموان و ... و بقیه مربوط به کانی ها و اندیس های معدنی غیر فلزی  بوده است.  
بدیهی است که به منظور جمع بندی و نحوه توزیع و پراکندگی تمامی کانی سازی های اقتباس شده از مجاری گوناگون ضرورت دارد همه آنها  (اعم از کانی سازی های اقتباس شده از گزارشات موضوعی فارسی یا لاتین و نیز گزارشات فارسی یا لاتین همه ی نقشه ها و حتی داده های حاصل از نمونه های مینرالیزه گزارشات ژئوشیمیایی یکصد هزارم) در نقشه¬های  پهنه بندی و شهرستانی خراسان جنوبی همچنین روی تصاویر ماهواری با فرمت های مختلف جا نمایی شود. بدیهی است که جانمایی این دسته از اطلاعات مستلزم رقومی کردن بر پایه مختصات ها و یا آدرس ها ی کلی در گزارشات است. در نتیجه می توان بر پایه این دسته بندی ها، الگو و آمار مناسبی از کارهای انجام شده سازمان، در خراسان جنوبی ارائه نمود که هدف غایی این کار گروه در همایش پیش رو است.
 
  •  اکتشافات ژئوفیزیک هوایی و زمینی انجام شده در گستره استان خراسان جنوبی
برداشت های ژئوفیزیک هوایی، به علت داشتن هزینه عملیاتی پایین و سرعت  اجرایی بالا، سالهاست که در دنیا مورد توجه واقع گردیده و با سرعت قابل ملاحظه ای در حال گسترش و پیشرفت می باشد. مغناطیس سنجی، رادیومتری، ثقل سنجی و برداشتهای الکترومغناطیسی، از روشهایی هستند که در پروژه های ژئوفیزیک هوایی مورد استفاده قرار می گیرند. اطلاعات بدست آمده این برداشت ها، کمک بسیار موثری در اکتشاف مواد معدنی و ذخایر نفت و گاز و همچنین شناسایی بیشتر ساختارها و عوارض زمین شناسی، می نماید. تاکنون دو پروژه ژئوفیزیک هوایی توسط سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در استان خراسان جنوبی انجام شده است که در ادامه معرفی خواهند شد.
 
1- برداشتهای ژئوفیزیک هوایی  7.5 کیلومتری سراسری:
بین سالهای 1974 تا 1977 شرکت  Aero service دو پروژه برداشت مغناطیس هوایی را برای سازمان زمین شناسی ایران انجام داد که در مجموع اکثر مناطق کشور تحت پوشش قرار گرفت. فاصله خطوط پرواز در این برداشت ها 5/7 کیلومتر وفاصله خطوط کنترلی (Tie line) 40 کیلومتربود.
 
 
نقشه شدت کل میدان مغناطیسی
 
2- پروژه ژئوفیزیک هوایی خراسان جنوبی:
این پروژه به سه روش مغناطیسی سنجی، الکترومغناطیس و رادیومتری در مناطق بیرجند، خوسف، بصیران، مختاران و قلعه زری بوسیله بالگرد و در 6 بلوک پروازی توسط سازمان زمین شناسی انجام شده است. فاصله خطوط پروازی 200 متر، فاصله خطوط کنترلی 3000 متر، ارتفاع پرواز 60 متر، مساحت منطقه پروازی 3330کیلومتر مربع و مجموع طول خطوط پروازی 19225 کیلومتر می باشد. اطلاعات بدست آمده پس از پردازش نهایی توسط متخصصین سازمان، مورد تفسیر قرار گرفته و نواحی امیدبخش متعددی جهت کنترلهای دقیق تر معرفی شده است.
 
 
 
نقشه های  شدت کل میدان مغناطیسی(سمت راست) و تفسیری بلوکهای پایینی
(سمت چپ) در پروژه خراسان جنوبی
 
بالگرد وتجهیزات استفاده شده در پروژه
تعداد عملیات اکتشافات ژئوفیزیکی زمینی انجام شده توسط سازمان از بدو تاسیس تاکنون در استان خراسان جنوبی حدود 18 مورد می باشد که قدیمی ترین آن انجام اکتشاف آب به روش سونداژ الکتریکی در سال 1349 در معدن قلعه زری بوده و جدیدترین آن انجام عملیات اکتشاف طلا به روش IP&RS در محدوده های هیرد و ده نو – بیشه در سال 89 می باشد. از این تعداد 15 مورد به روش IP&RS و 2 مورد به روش مغناطیس سنجی و یک مورد به روش سونداز الکتریکی بوده است. در جدول زیر موقعیت عملیات های ژئوفیزیک به همراه تاریخ عملیات، روش برداشت و اجرا کنندگان آن آمده است. 
 

 

پیام ها:

loader
لینک های تصویری