همانند پهنه گسترده ایران زمین، زمینشناسی کشور ما نیز قلل مرتفعی به خود دیده است. عزیزانی که از مسیر کوششهای بیدریغ به سطوح بالای دانش و تجربه گرانسنگ علومزمین دست یافتهاند و دستاوردهای علمی آنان سند افتخار این مرز و بوم میباشد. دکتر مسیب سبزهای یکی از این چهرههای برجسته علوم زمین است که در این شماره معرفی میشوند.
دکتر مسیب سبزهای
مسیب سبزهای در تاریخ 1321/7/2 در شهر اردهال از توابع کاشان چشم به جهان گشود و تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در کاشان و تهران به پایان رسانید و در سال 1340 وارد دانشکده فنی شد. در سال 1344 موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد مهندسی معدن تخصص اکتشاف از دانشکده فنی دانشگاه تهران و سپس در سال 1353 دکترای دولتی در رشته پترولوژی (سنگ شناسی) از دانشگاه گرنوبل فرانسه با رتبه بسیار افتخارآمیز و تبریک هیئت ژوری گردید.
وی که در سال 1344 به عنوان کارشناس زمینشناسی به استخدام سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور درآمده بود تا زمان بازنشستگی تحت عناوین پترولوژیست، زمینشناسی حوزه مدیریت، رئیس قسمت زمینشناسی و سنگشناسی سنگهای متبلور، رئیس قسمت تحقیقات ژئوفیزیولوژی و پالئومنیتیک، معاون مدیریت زمینشناسی منطقه جنوب خاوری مرکز کرمان، عضو هیئت علمی پژوهشکده سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور به فعالیت، مطالعه و تدریس پرداخت. به علاوه ایشان در سالهای 1354 تا 1358 مدیریت عامل شرکت معدنی دونا و مدیریت عامل شرکت معدنی گلتپه در بخش خصوصی را عهدهدار بود.
ایشان از سال 1344 تاکنون به موازات اشتغال در سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، در دانشگاههای اصفهان، کرمان، شیراز، تربیت مدرس، دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، تهران و علوم تحقیقات تهران در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا به تدریس دروس کانیشناسی، بلورشناسی، سنگشناسی آذرین و دگرگونی، پترولوژی دگرگونی، ترمودینامیک، ماگماتیسم و دگرگونی، کانسارهای آذرین و دگرگونی، کانسارهای ایران و ژئوشیمی محلولهای هیدروترمال اشتغال داشته است.
ایشان پس از 36 سال خدمت در سال 1380 به افتخار بازنشستگی نائل شده و لیکن کماکان در شرکتهای پارس کانی، آریانا گستر کرمان، شرکت آرمان پروژه سبزواران و شرکت زمین کاوان زمان و سایر شرکتهای خصوصی فعالیت دارند.
از دستاوردهای 32 سال خدمت پرثمر این زمینشناس برجسته که منتخب انجمن زمینشناسی ایران در سال 1382 بوده است، میتوان به انتشار بیش از 30 مقاله در مجلههای خارجی، تهیه و چاپ بیش از 40 نقشه زمینشناسی (نقشه 1:25000 علیآباد به عنوان 6 نقشه برگزیده)، تهیه بیش از 180 گزارش علمی، انتشار 2 جلد کتاب (کتاب واژهنامه زمینشناسی و علوم و فنون وابسته و کتاب ترمودینامیک شیمیایی برای زمینشناسان)، راهنمایی بیش از 10 رساله دکترا، شرکت در بیش از 50 کنفرانس و ارائه سخنرانی در مجامع بینالمللی و داخلی، مطالعه بیش از یکصد هزار مقطع نازک سنگشناسی در سازمان زمینشناسی و بخش خصوصی، نقد و بررسی بیش از 200 مقاله و کتاب، راهاندازی مدیریت زمینشناسی منطقه جنوب خاوری مرکز کرمان و انجام تحقیقهای بنیادی در افیولیتهای ایران و نیز گسترههای دگرگونی و آذرین ایران زمین اشاره نمود.
منبع:
- ویژهنامه خلاصهای از کوششهای پیشکسوتان بازنشسته سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور از زمان تشکیل تا آغاز سال 1391 (طی پنجاه سال)
خورشید مشرق برای همکار پیشگام، آرزوی سلامتی و بهروزی دارد