پیک خبری 16، معرفی ماهواره های سنجش از دور

1397/04/23 تعداد بازدید: 3917
print
پیک خبری 16، معرفی ماهواره های سنجش از دور

ماهواره سنجش از دور سنتینل 2 (Sentinel 2)

توسط: ریحانه احمدی روحانی
 
از سری ماهواره‌های سنتینل، تاکنون 6 ماهواره (سنتینل 1 تا 6) به فضا پرتاب شده‌اند یکی از مهم‌ترین این ماهواره‌ها و در واقع دومین ماهواره از این سری، ماهواره سنتینل2 می باشد.
این ماهواره در 23 ژوئن 2015 توسط سازمان فضایی اروپا (European Space Agency)  طراحی و به فضا پرتاب گردید. ماهواره فوق، دارای مداری قطبی است و از 13 باند طیفی در محدوده‌های مرئی (Visible)، مادون قرمز نزدیک (VNIR) و مادون قرمز کوتاه (SWIR) تشکیل شده است. این باندها، دارای سه دسته باند از لحاظ تفکیک مکانی می‌‌باشند. باندهای 2، 3، 4 و 8 دارای تفکیک مکانی 10 متر و باندهای 5، 6، 7، a 8، 11 و 12 تفکیک مکانی 20 متر و باندهای 1، 9 و 10 از تفکیک مکانی 60 متر برخوردارند. داده‌های یاد شده، علاوه بر تفکیک مکانی مناسب (10، 20و 60 متر) از تفکیک طیفی نسبتاً خوبی(محدوده 443 تا 2190 نانومتر) نیز برخوردارند. 
جدول زیر مشخصات کلی باندهای ماهواره سنتینل 2 به همراه کاربردشان را نمایش می‌دهد.
 
 
تفکیک زمانی ماهواره سنتینل2، ده روز می‌باشد که تاحدی قابل مقایسه با برنامه ماهواره لندست است. ماهواره سنتینل2 خورشید آهنگ بوده، مدار چرخش آن در ارتفاع 786 کیلومتر واقع شده و عرض برداشت داده آن Swath) 290) کیلومتر می‌باشد.
این ماهواره با هدف مشاهده و تحلیل عوارض زمینی، پوشش گیاهی و آب طراحی شده است. طراحی این ماهواره به گونه‌ای است که سنجنده‌های آن بسیار حساس به تغییرات در انواع پوشش گیاهی (جنگل‌ها و محصولات زراعی) است، لذا از کاربردهای این ماهواره می‌توان به مطالعات پوشش گیاهی و مطالعات زیست‌محیطی در مقیاس جهانی اشاره نمود. هم‌چنین داده‌های آن، در بحث تولید نقشه‌های خاک، مخاطرات زمین شناختی، مدیریت اراضی و مطالعات آب کاربرد دارند.
دسترسی رایگان به داده‌های این ماهواره باعث شده تا اطلاعات آن در عرصه جهانی، پتانسیل خوبی جهت پردازش داده‌ها داشته باشند.
جهت دسترسی به اطلاعات این ماهواره از دو سایت Earth explorer و  ESA به آدرس زیر و ثبت‌نام در آن‌ها می‌توان سود برد:
https://earthexplorer.usgs.gov/
https://scihub.copernicus.eu/dhus/#/home
پوشه حاوی داده‌های سنتینل۲ دانلود شده دارای نام طولانی است که ممکن است در هنگام پردازش مشکلاتی را موجب شود. پوشه داده را بایستی از حالت فشرده (zip) خارج نموده و نام کوتاه‌تری برای آن انتخاب کرد. پوشه Granule حاوی اطلاعات تصویری (IMG_Data) با فرمت jp2 می‌باشد. نرم‌افزارهای ENVI نسخه ۵.۳ و جدیدتر ازآن، SNAP و ARCGIS نرم‌افزارهای مناسب پردازش داده‌های سنتینل هستند.
اداره کل زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی شمال شرق کشور پردازش داده ماهواره سنتینل۲ را همراه با پردازش سایر داده‌ها مانند: اسپات۵، لندست۸ و های‌مپ را به منظور رسیدن به اهداف زمین‌شناسی و اکتشافی در برنامه خود قرار داده است. 
 
شکل زیر پردازش این داده‌ها را برای محدوده شرق بجستان به نمایش می‌گذارد. در این پردازش که از باندهای با تفکیک مکانی ده متر استفاده شده است پوشش گیاهی به رنگ قرمز، سنگ‌های دگرگونی در شمال محدوده به رنگ آبی- خاکستری و سنگ‌های گرانیتی در غرب محدوده به رنگ صورتی تیره تفکیک شده‌اند.
 
عکس- نقشه ماهوارهای با استفاده از ترکیب باندی821 (RGB) داده سنتینل-2
از محدوده شرق بجستان (جنوب غرب استان خراسان رضوی)
 
منابع:
- https://www.satimagingcorp.com/satellite-sensors/other-satellite- sensors/sentinel-2a/
- https://landsat.gsfc.nasa.gov/sentinel-2a-launches-our-compliments-our-complements/
پیام ها:

loader
لینک های تصویری